21. 11. 2024   |   svátek má Albert
 

Tvarohová štóla

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 400 g
moučkový cukr 180 g
měkký tvaroh 250 g
máslo 150+50 g
vejce 2 ks
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: německá
Příprava: 30 min.
Vaření: 55 min.
Mamut :-)


Tvarohová štóla je původně německé vánoční pečivo, ale vzhledem k její oblíbenosti se hodně peče i na velikonoce. Kdo si netroufne na klasickou vánočku, tak tohle je recept přesně pro něj. Je jednoduchá, vláčná a vynikající ihned po upečení.



Postup

Máslo (150 g) utřeme s cukrem, přidáme celá vejce, tvaroh, mouku s práškem do pečiva, sůl, vanilkový cukr a rum, nejdříve zamícháme v míse, pak přendáme na vál a vypracujeme těsto. Zapracujeme do něj rozinky, ořechy, mandle, kandované ovoce (dávám co mám) - množství je individuální, dávám dohromady cca dvě plné hrsti. Podsypávám polohrubou moukou. Vyválíme obdélník o tloušťce asi 3 cm, oba delší okraje přeložíme do středu a pak ještě jednou na sebe (na polovinu). Přeneseme opatrně na plech s pečícím papírem a pečeme při cca 180° v předehřáté troubě asi 45 – 55 minut (podle trouby). Horkou štolu hned po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným zbylým máslem (50g) a obalíme v moučkovém cukru, do kterého přidáme vanilku (nemusí být), tak, aby vznikla krustička. Já ji jen posypu, neobaluju.


Další fotografie
 


RECEPTY

Zelný salát s mrkví

Postup: Půlku menšího hlávkového zelí nakrouháme, podlijeme vodou a povaříme v osolené... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí stehenní řízky s tuřínem a batáty

Postup: Kuřecí stehenní řízky omyjeme, osušíme papírovým ubrouskem, osolíme a opepříme.... zobrazit recept

RECEPTY

Dýňovo-meruňkový koláč

Postup: Křehké těsto:Na vále smícháme mouku, 140g moučkového cukru, citronovou kůru a... zobrazit recept

RECEPTY

Zelí z červené řepy

Postup: Červenou řepu oloupeme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle (malé... zobrazit recept

RECEPTY

Rajčatový kečup

Postup: Rajčata omyjeme a očistíme případná škaredá strupatá místa. Vložíme do hrnce i... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Jak napravit...

Povedlo se nám přesolit? Omáčky - záleží, jakou omáčku děláme. Smetanové zředíme mlékem s troškou mouky, smetanou, žloutkem rozmíchaným v trošce mléka nebo najemno nastrouhaným syrovým bramborem, omáčku pár minut ještě povaříme.... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion na Vyhlídce

Penzion na Vyhlídce je neobyčejný penzion Beskyd, který svým optimálním...